tiistai 28. huhtikuuta 2015

MerenNeito-malliston pellavajakutWallmo-aitta Nauvossa heräilee pikkuhiljaa talviunestaan ja aloittaa kevätkauden jo Vappuna.
MerenNeito-mallistoa valmistetaan ahkerasti, uusia malleja kokeillaan ja viime kesän malleihin on tulossa uusia värejä.

"Vinonappijakkua" tein viime kesänä vitivalkoisena ja kesän 2015 mallistossa jakku on turkoosi ja luonnonvalkoinen. Materiaali on 100 % hiekkapestyä pellavaa.
Tämä jakkumalli sopii melkein millaiselle vartalolle tahansa. Ensimmäisessä kaavaversiossa istuvuus ei ollut hyvä ja koko ykköserä joutui korjausrumbaan. Kun on pieni valmistaja, niin palaute vaatteiden istuvuudesta tulee heti ja muutostöihin voi paneutua välittömästi. Pienellä hiomisella saadaan malleista hyvännäköisiä ja sopimaan monelle.
...ja muistattehan:
MerenNeito-malliston pellavavaatteita myydän vain Nauvossa, Annikin emännöimässä Wallmo-aitassa. Wallmo-aitta on toukokuussa avoinna vain viikonloppuisin, kesä-heinäkuussa joka päivä. Tarkemmat aukioloajat löytyvät www.wallmo.fi ajankohtaista osiosta.
tiistai 21. huhtikuuta 2015

Vaatevallankumous 201524.4.2015
on kansainvälinen vaatevallankumous.
Työhuoneeni osallistuu tänäkin vuonna tapahtumaan.

Kesävaatteiden valmistus on lähtenyt käyntiin täyttä höyryä ja olen saanut kaksi uutta jälleenmyyntipaikkaa Turun keskustaan. 
Vaatevallankumouspäivä teettää myös valmisteluja ja samaan kiireeseen mahtuu
vielä muutamia näyttöarviointikeikkoja ompelija-kisälli opiskelijoille,
omasta Aslak-kuntoutuksesta puhumattakaan, joka sekin on heti toukokuun alussa.
Blogi on siis retuperällä edelleen, mutta laitanpa tänne tulevan kesän 
uusien pellavavaatteiden kuvia mielenkiinnoksi lukijoille.
Kaikki omaa mallistoa.


100 % pellavaa: Vilukko-jakku ja Kurkistus-mekko. Vilukko on lyhyt laatikkomainen jakku, edessä paksu metalliketju, puolipitkät hihat. Kurkistus-mekkon on ohuempaa pellavaa, hieman laskettu olkalinja, edessä kurkistus-aukko, sivuissa taskut ja helmassa säädettävä nyörikuja.
Kurkistus-mekko kokoa S ja tunikapituisena.

Ailakki-mekko hiekan väristä pellavaa somistettuna raidallisella pellavalla. 
Ulpukka-mekko vasemmalla, keskellä Ailakki-mekko ja oikealla Sikuri-mekko. Pitkien mallien päällä Ulpukasta ja Sikurista tulikin tunikat!

Sikuri mekkona ja tunikana. 

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Vaatekaapin kevätsiivous / luopumisen mahdottomuus


Miten luopua vanhoista ja ylimääräisistä vaatteista?

Vaatekaappi voi muuttua kaaokseksi mitä erillaisimmista syistä: säästät kaikki vanhat vaatteesi, vaikka vuosikymmenet vaihtuvat ja kokonumerot samaa vauhtia, pidät ostamisen tunteesta tai tykkäät keräilystä, teet heräteostoksia ilman minkäänlaista suunnitelmallisuutta tai ehkä vain  siivoaminen ei ole sinun juttusi.

Aloitetaan vaatekaapin siivous tunteesta, siitä tunteesta kun avaat vaatekaappisi tai vaatehuoneesi oven. Mikä on ensimmäinen tunne?

Jos vaatekaappisi on kunnossa ja siellä ovat vain juuri ne vaatteet, joita käytät; vaatteet ovat laadukkaita ja hyväkuntoisia, puhtaita ja yhdistelmämahdollisuuksia on paljon ja  aina löytyy vaate tilanteeseen kuin tilanteeseen, niin tunteesi on luultavasti positiivinen, tyytyväinen ja innostunut.

Jos tunteesi on puolestaan turhautunut, ärtyisä tai toivoton ja pelkkä kaapin avaaminen ahdistaa, niin melko varmasti vaatekaappisi on ollut kaaoksessa jo jonkun aikaa ja sinulla on olo että jotain pitäisi tehdä, mutta et jaksa aloittaa tai et tiedä mistä aloitaa. Mieti silloin toista tunnetta, miltä tuntuisi avata vaatekaapin ovi ja saada pelkäästään positiivinen tunne ensimmäiseksi aamulla. Sen lisäksi, että kaappisi sisältö olisi kunnossa, niin voit myös hehkuttaa: minä tein sen! ...sen hitonmoisen siivousurakan.

Jos haluat kunnon potkun siivoussuunnitelmallesi, niin lainaa kirjastosta Rinna Saramäen kirja "Hyvän mielen vaatekaappi". Se on mielestäni loistokirja ja herättää monia ajatuksia vaatteista, ekologisuudesta ja eettisyydestä. Sieltä löytyy myös uudenlaisia ajatuksia vaatekaaoksen taltuttamiseen.


Suurin ongelma on juuri luopuminen. Olemme kiintyneet vaatteisiin.

Meidän miehet sanovat: "miksi et vain heitä niitä vaatteita pois! Nehän ovat VAIN VAATTEITA!"

Asiahan ei ole niin, sillä me naiset tiedämme, että vaate ei ole pelkkä vaate, vaan lähes kaikkiin vaatteisiimme liittyy muistoja ja jos heitämme vaatteen pois, niin silloin muistot häviää. No, sehän ei oikeasti ole niin, muistojamme ei kukaan voi viedä meiltä pois, ne ovat onneksi päässä eivätkä vaatekaapissa.

Vaatekaapissa voi siis pahimmillaan roikkua sulassa sovussa ensitreffien mekko, ensimmäisen työpaikkahaastattelun jakkupuku, odotusajan kammottava kasariviritelmä, Maire-tädin hautajaisiin ostettu mekko, vuosia sitten pikkujouluihin ostettu törkeen lyhyt pikkumusta (josta sait kuulla jälkeenpäin), Hullujen Päivien megalöydöt...hintalappuineen ja verkkokaupan puoli-ilmaiset heräteostokset.

Siellä ovat ne mukavat muistot ja toisaalta taas ne mokamuistot, ostokset, jotka ovat muuttuneet luurangoiksi ja niiden esiin kaivaminen päivänvaloon voi olla tosi tuskaisaa.

Tai sitten hauskaa!
Olet ehkä joskus aloittanut siivousurakkaa, mutta se on aika nopsaan kuivettunut seuraavanlaisiin mietteisiin:


- tätä voisi vielä käyttää jos laihdun JOSKUS 20 kiloa
- tätä voisi vielä käyttää, jos KORJAISIN vaatteen SITTEN KUN EHDIN
- tämä maksoi todella paljon VUONNA 1992
- tämä voi tulla vielä JOSKUS muotiin
- tätä voisi käyttää vielä puutarhatöissä
- tämän voisi vielä ANTAA jollenkin sukulaiselle
- tämän säästän tyttärelleni
- tähän liittyy NIIN paljon muistoja

kuulostaako tutulta?


Vaatekaapin siivoukseen kannattaa varata aikaa. Jos tavaraa on paljon useiden vuosien ajalta ja haluat olla perusteellinen, niin siihen voi mennä useampikin ilta. Ystävän kanssa homma hoituu mukavasti ja vannon, että naurua riittää.
Voit tietty ottaa tyttäresi apulaiseksi ja makutuomariksi, mutta murkkuikäisen tyttären avun vastaanottamista kannattaa harkita, sillä silloin kaappiisi ei luultavasti jää mitään.

Tee suunnitelmia ennen aloitusta, mihin ylimääräiset vaatteet viedään, ota selvää kierrätyspaikoista, mihin säästetyt säilötään, kannattaako talvi- ja kesävaatteita säilyttää kaapissa samaan aikaan, voiko jotain vaatteita viedä ompelijalle korjattavaksi jne. Luopuminen on helpompaa, kun tiedät mitä vaatteillesi tapahtuu.


Jotkut ovat sitä mieltä, että jos vaatetta ei ole käyttänyt kahteen vuoteen, niin se kannattaa poistaa. Toiset taas pitävät yhtä vuotta parempana. Riippuu hieman vaatekaappisiivoajan iästä,  omasta mielestäni 4-5- vuotta on sopiva. Juhlavaatteissa  etenkin iltapuvuissa, aika voi olla paljon pidempikin,  jos painosi on pysynyt samana.

Tyhjennä koko kaappi ja siivoa se samalla pölystä. Katso onko hyllyvälit sopivat.  Sovita kaikki vaatteet ja kengät jotka ovat olleet käyttämättä. Kokeile ennakkoluulottomasti erillaisia yhdistelmävaihtoehtoja, kokeile eri asusteiden kanssa. Ystävä voi nähdä uudenlaisia yhdistelmämahdollisuuksia. Mieti määriä; tarvitsetko viittätoista kesämekkoa, jos käytät aina vain neljää lempimekkoa.

Voit jakaa vaatteesi erillaisiin pinoihin: liian pienet/suuret vaatteet tai muuten sopimattomat vikaostokset, vanhat & säilytettävät vaatteet, rikkinäiset ja huonokuntoiset, korjattavat, talvi & kesä jne


Vaatteita voi viedä UFF:in ja Pelastusarmeijan keräyslaatikoihin. Monessa kaupungissa on useita muitakin avustusjärjestöjä, jotka ottavat vastaan vaatetavaraa.

Rikkinäisiä tai tahraisia vaateita ei kannata viedä kierrätykseen, niitä ei voi kukaan käyttää ja kukaan ei niitä osta. Rikkinäisille ja käyttökelvottomille vaatteille ei tällä hetkellä ole sopivia kierrätyspisteitä, joten ne päätyvät  roskiin eli energiajätteeksi.


Rikkinäistä ja kulahtaneista vaatteista voi tehdä mattoja, kuten äitini tekee. Kaikki vähääkään matonkuteeksi kelpaava materiaali päätyy äidin mattoihin ja tuloksena on persoonallisia töitä, kuten kuvasta näkyy.
Kangaspuilla kutominen vaatii jo taitoa, mutta isolla virkkuukoukullakin pärjää hyvin. Esim, blogeista löytyy tosi ihania kuvia/ohjeita miten vanhoista t-paidoista saa virkkaamalla pyöreän maton...tai korin....


Voit vuokrata myös kirpparilooshin. Kaverin kanssa kimpassa se tulee halvemmaksi ja looshin siivous- ja täydennyskäyntejä voi jakaa.

Jos kaveripiirissäsi on suunnilleen sinun kokoisia naisia, niin voit lahjoittaa vaatteesi kavereille, Silloin ainakin tiedät että ne pääsevät hyvään käyttöön. Pidä kotonasi vaikka naistenilta nyyttärityyliin ja tuo vaatteesi esille tankoihin. Kokovartalopeili olisi hyvä ja sitten vain sovittelemaan.

Joitakin vaatteita kannattaa korjauttaa tai hieman muokata. Vetoketjun vaihdot, helman lyhennykset ja muut korjaukset voi teettää ompelijalla. Hän osaa antaa hinta-arvion.

Voit myydä vaatteitasi netissä tai viedä ne second hand-putiikkien myyntitilille.

Jotain kannattaa edelleen säästää, esim. jos olet urhoollisesti säästänyt morsiuspukusi vuodelta 1976, niin säästä se edelleen. Tyttärentytär saattaa jonain päivänä käyttää aarrettasi....

Kun kaapistasi on poistunut kaikki ylimääräinen, niin väännä vielä hieman puukkoa haavassa ja laske euroissa arviolta, kuinka paljon kaapissasi oli vaatteita, joita et ole käyttänyt kertaakaan tai olet käyttänyt kerran tai pari, mutta vaate on pesun jälkeen muuttunut käyttökelvottomaksi. Voisitko muuttaa ostotottumuksiasi?

Jäikö kaappiisi tulevan kevään ja kesän vaatteet, sopivia vaatteita eri tilanteisiin arkeen ja juhlaan, monia eri yhdistelmävaihtoehtoja, hyväkuntoisia vaattteita?

Varmasti myös huomasit, että jotain puuttuu. Osta puuttuvat vaatteet harkiten, mieti värejä, laatua, leikkauksia, pituuksia ja voiko uutta vaatetta käyttää usean jo kaapissasi olevan vanhan vaatteen kanssa, sovita kaikki vaatteet ennen ostoa.

Pyri siihen, että ostat uuden vaatteen VAIN TARPEESEEN!