torstai 27. elokuuta 2015

Takkiproto valmistuu


Takkiproto asiakkaalle  on valmistunut ja tänään oli jo alustava sovitus. 
Projekti alkoi mallipalaverilla ja mallin suunnittelulla. 
Tämän ihmeellisempiä luonnoksia ei minulta tule, vaan nopea annemainen piirros lähimpään vapaana olevaan tyhjään paperiin : )
...eli a-linjainen raglanhihainen villakangastakki käännettävillä hihansuilla ja leveällä pystykauluksella.
Taskun muoto oli luonnoksessa vielä hieman hakusessa.

Sitten vaan leikkaamaan. Materiaali on sinistä eläväpintaista villaa ja väristä tulee mieleen farkku.
Tykästyin heti kankaaseen ja väriin, vaikka sininen ei suosikkiväreihini kuulu,
 paitsi tietty farkunsininen.

Takkikankaan sidos on hauskan "ruudullinen", mutta voi itku miten se purkautuu. Mietin pitkään että laitanko 1,5 tai 2 cm saumanvarat ja en huolittele, mutta sitten päädyin sentin saumanvaroihin ja huolittelin kaikki kappaleet ympäriinsä heti leikkiuun jälkeen. Paras ratkaisu voisi olla 1,5 cm saumanvarat ja silti huolitella. 

Tasku oli tietysti pakko ommella pussiin vuorin kanssa ja näin tekemällä saa samalla taskun kulmista mukavan pyöreät. Taskun yläreunaan laitoin leveän tukikankaan, niin että se meni 2 cm taitteen yli ja kääntöaukon jätin yläreunaan. En vielä tiedä, että laitanko taskuun päällitikkauksen, jolla kääntöaukko sulkeutuu vai ompelenko aukon käsin kiinni.

Taskun vuori kannattaa leikata n. 3 mm kauttaaltaan pienemmäksi kuin päällikangas ja ommellessa syöttää päällikankangasta. Näin tasku kääntyy kauniisti ja vuorikangas ei tule näkymään reunoista.

Jälkeenpäin totesin, että yläreunan taitteeseen olisi kannattanut laittaa nuppineula taitteen merkiksi, sillä yläreunasta huomaa heti jos taite ei ole lankasuora.


   Mallikappale on sovitettu ja muutoksia tuli, niin kuin aina tulee, kun mallia aletaan hiomaan mahdollisimman hyväksi. 

Eli,
olkasauman kaarta loivennettiin ja etuhihan puolelta raglanleikkauksesta kaarrettin 1 cm pois, kaulus avarrettiin olalta sentti ja edestä 1,5 cm eli kaulus lopulta piteni reilut 2 cm. Hihansuun käänne tehdään 2 cm leveämmäksi, taskun paikka nostettiin 2 cm ylemmäs ja isoin muutos oli koon pienentäminen rinnan kohdalta ja  niin että sivusauma tuli samalla viistommaksi.

Teinpä vielä toisenkin takin ja siinä kaulus onkin  huivikaulus. 
Vielä pienet korjaukset ja sitten pääsen sarjomaan kaavan kokoon XXL.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti