sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Vaatteiden korjaus = ekoteko
Lempitakistasi hajoaa vetoketju, farkut kuluvat puhki, hameen helma repsottaa tai parhaimman paitiksesi napinlävet ovat venyneet ja paita aukeaa harmittavaisella hetkellä. Mitä tehdä...

Et omista ompelukonetta, eikä sinulla ole tarvittavaa tietotaitoa vaatteen korjaamiseen, niin silloin kannattaa työ ulkoistaa ja kiikuttaa se lähimmälle ompelijalle tai vaatekorjaamoon. 

Vaatteen korjaaminen itse tai korjauttaminen ammatti-ihmisellä on tänä tuhlaamisen ja turhan kuluttamisen päivinä todellinen ekoteko. 
Aluksi vaikkapa takin vetoketjun vaihdon hinta voi tuntua, mutta mieti saatko korjaushinnalla uutta takkia tilalle tai samanlaista hyvää, rakasta lempitakkia. Uudella vetoketjulla takki voi mennä taas monta talvea. 

Vetoketjun vaihto vaikkapa paksuun ulkoilutakkiin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Purkamiseen voi kulua jopa yli tunti, pahimmillaan ompeleita voi olla 8 kpl/ vetoketjun puoli ja lanka niin paksua ja vahvaa , että se on purettava tikki kerrallaan. 

Kiinnitä ensin toinen vetoketjupuoli ja sitten kohdista toisen puolen ylä- ja alareunat ja mahdolliset poikkisaumat kohdakkain apuompeleella ja tee vasta sen jälkeen lopullinen ommel. Jos päälliompeleet eivät tunnu onnistuvan ja kangas syöttyy, niin harsiminen auttaa. 


Miehet pitävät takataskuissaan lompakkoa ja avaimia ja etenkin avainnippu kuluttaa takataskun puhki aika nopsaan. Farkut voivat olla muuten ihan ehjät, mutta reiät takataskuissa harmittavat.
Kannattaa säästää vanhoja pieneksi menneitä tai rikkinäisiä farkkuja varaosiksi. Varaosista saa paikkausmateriaalia ja esim uudet taskut rikkimenneiden tilalle. 

Ennen ehjien taskujen kiinnitystä tarkista, että housujen taskun yläreunan kohta on ehjä ja tarpeen vaatiessa paikkaa se, ennen uuden taskun kiinnitystä.

Vielä yleisempi farkkuongelma on haarojen puhkikuluminen. Kuvan farkut ovat paksut ja jäykät, joten ne ovat kuluneet puhki taitteiden kohdalta. Housut muuten ovat sopivan kokoiset ja käyttökelpoiset. 

Tässä pikaohje: 
pelkän kuluneen kohdan ompeleminen yhteen ei kestä, vaan kuluneen kohdan alle sisäpuolelle on laitettava paikka eli tukikangas. Paras vaihtoehto on suunnilleen samanvärinen paksuhko, venymätön kangas. Kuvan housuissa paikka on varaosafarkuista.

Leikkaa paikka n. 2-3 cm isommaksi kuin korjattava kohta, asettele se housun sisälle ja tarkista että se on oikeassa kohdassa, kiinnitä nuppineulat päällipuolelle mistä ompelet.

Valitse koneeseen mahdollisimman huomaaton lanka, harmaa käy usein aika moneen farkkuun, jos ei oikeaa väriä. Paikkaa siksakilla tai suoralla oman mieltymyksen mukaan. Kannattaa ommella hieman kulunutta kohtaa isommaksi, sillä usein käy niin, että housut kuluvat tai repeävät paikatun kohdan vierestä, jos paikkausalue on liian pieni.

Vaatteen korjaaminen on protesti kertakäyttökulttuuria vastaan, se on myös tunneteko jolla olet pelastanut rakkaan vaatteesi jälleen käyttökuntoon. Jos viet vaatteet ammatti-ihmiselle korjattavaksi, niin teollasi on myös työllistävä vaikutus ja korjauksestasi maksama raha jää suomeen. 

2 kommenttia:

  1. Hehe. Tiedän, kenen farkkujen haaran korjaan tällä ohjeella! Saavat lempihousut lisää käyttöikää.

    VastaaPoista
  2. Hyvä. Kun sopivan värisen langan hommaa, niin paikkausta ei juurikaan huomaa ja korjattuna farkut ovat taas monessa riennossa mukana.

    VastaaPoista