keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Hurahda TukholmaanLaivalla meren yli ja kolme päivää helteisen aurinkoisessa Tukholmassa. Ei voi parempaa lomasäätä olla syyskuun alussa! Tukholma alkaa olla kohta vakiolomakohteemme ja hotelli Malmen oli jo toistamiseen yöpymispaikkamme. 
Viking Linen terminaalista on kävelymatka Malmeniin ja jos aamulaivalla saavut Tukholmaan, niin Malmenista saa ostaa aamiaisen. Meidän hyvä tuuri oli vielä se, että pahin kesäsesonki oli ohi, joten saimme heti aamusta hotellihuoneen! Huoneen sisustus yllätti!

Tällä kertaa huoneemme sijaitsi kakkoskerroksessa ja se oli hieman äänekäs. Folkungatanin liikenne kuului melko hyvin ja kun hotellin katutason klubissa käy joka ilta joko bändi tai DJ soittamassa, niin rauhallista huonetta kannattaa varailla yläkerroksista.


Jos museot  ja nähtävyydet kiinnostavat ja aikaa on parikin päivää, niin kannattaa hankkia Tukholma-kortti. Kortilla pääsee ilmaiseksi kahdeksaankymmeneen nähtävyyteen ja vielä saa ajella julkisilla niin paljon kuin vaan ehtii kortin voimassaoloaikana. 

Meidän kortti aktivoitiin käyttöön raitiovaunussa numero 7, joka vie suoraan Djurgårdenin saareen. Djurgårdenista löytyvät esim. Skansen, Gröna Lund, Abba-museo ja monta muuta museota, kuten Vasamuseet. Vilauttamalla Vasa-museossa Tukholma-korttia pääsee sisälle museorakennukseen ja kun astuu sisälle itse museoon, niin Vasa-laiva kohoaa hämärässä museossa jättiläismäisenä suoraan edessä. Hämmästys on melkoinen; laiva on suuri ihme ja niin ehjä ja kokonainen, kaikkialta kuorrutettu kullatuilla puuveistoksilla. 

Hieman faktaa: laiva löydettiin Tukholman edustalta v. 1956 ja nostettiin 1961. Se on maailman ainoa laiva 1600-luvulta. Laivaa suihkutettiin vuosien ajan polyeteeniglykolilla, jotta se säilyisi. Museo rakennettiin mittatilaustyönä laivaa varten vuonna 1990.
Tukhoma-kortilla pääsee myös katselemaan kaupunkia yläilmoista, aina 130 metrin korkeudesta.
Nouse metroon T19 (päätepysäkkinä Hagsätra) ja jää pois asemalla "Globen". Vain pienen kävelymatkan päässä on Ericsson Globen valtava puolipallo viihdekeskus. SkyView-lasihissit vievät hitaasti ja varmasti Globenin katolle ja sieltä näkyy koko kaupunki.
SkyView-nähtävyysajelun alkuun kuuluu myös pieni infopätkä Globenin alkuvaiheista & rakentamisesta ja myös mitä Globenille nykyään kuuluu.
 
Tukholmasta löytyy useita kauppahalleja ja ehkä tunnelmallisin on Östermalmin kauppahalli, joka sijaitsee Östermalmin torin kupeessa. Kauppahalli on avattu v. 1888!
Kauppahallin vitriinit pursuavat herkkuja ja kaikki on aseteltu kauniisti esille. Lounas/ kahvipaikkoja on useita ja valitsimme ehkä isoimman paikan ja tilasimme päivän salaatin. Annos oli reilu, lohi oli herkullista ja yllätyksenä annoksessa oli keitettyjä punajuuria, retiisiä, useita eri salaattilaatuja ja  muutama murunen luultavasti merisuolaa siellä täällä. Punajuuri parasta!

Vain kivenheiton päässä kauppahallista löytyy Armémuseum. Sotamuseon anti ei minusta ihan kaikista mielenkiintoisinta ollut, mutta itse museo oli iso ja näyttelyt hyvin toteutettu. Kolmessa kerroksessa oli esiteltynä sota- ja armeijahistoriaa tuhannen vuoden ajalta. 

Aika ajoin eteneminen museossa oli karmaisevaa, etenkin kun olimme yläkerroksissa ainoita vierailijoita. Taidokkaat lavasteet ja vahanuket olivat vakuuttavia ja koskaan ei tiennyt millaisen taistelun keskelle joutuu, kun kulman takaa astuu seuraavaan huoneeseen. 
Sotamuseossa tuli ehkä hieman surulliseksikin, etenkin seistessä 1600-luvun lavasteessa, missä sotilas koitti tehdä nuotiota lumen keskellä ja ympärillä makasivat kuolleet asetoverit. Lienevätkö haavoittuneet ja lopulta paleltuneet. Kaiuttimista tuli vielä lumimyrskyn äänet ja kuvaelma oli pelottavan todentuntuinen lumineen ja valoineen, sotilaan suorastaan tunsi palelevan heikoissa varusteissa.

Tuli mieleen, että en veisi tänne ihan pieniä lapsia, mutta lujahermoisia alakouluikäisiä poikia tämä voisi jo kiinnostaa : ) Isoista pojista puhumattakaan.

Ainakin itse kipitin nopeasti eri aikakausien nerokkaiden ja tehokkaan näköisten kidutuslaitteiden ohi.


Toista ääripäätä onkin sitten maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo Skansen (1891). Siellä mieli ja silmä lepää, aaah...etenkin syyskuussa kun turistikausi on ohi. 

Edellisellä Skansen käynnillä katsoimme lähinnä eläintarhaa ja tällä kerralla tutustuimme alueen toiseen puoleen, missä on vanhoja rakennuksia, pikkuisia pihapiirejä, käsityöläisten verstaita ja puoteja. Alueen takaosasta löytyi vielä  ruusupuisto, josta oli hienot näköalat kaupunkiin.


Lisää silmiä hiveleviä näkymiä..

Montelius vägenin panoraamanäkymät ovat suoraan Mälaren järvelle ja vanhaan kaupunkiin. Montelius vägen on noin puolen kilometrin pituinen kävelyreitti Söder Mälarstrandin yläpuolella olevalla jyrkänteellä. Puisella kävelyreitillä on terasseja, puistonpenkkejä ja pöytiä ja penkkejä vaikka piknikin pitoon. Näköala kaupunkiin on täysin esteetön.
Montelius vägen löytyy Södermalmin kaupunginosasta.

Södermalmista löytyy myös Mosebackasta kulkeva kävelysilta Katariinan hissiin (v 1883). Itse hissi on poistettu käytöstä jo 2010 lähtien, mutta korkeuksissa olevalle kävelysillalle pääsee ihmettelemään Slussenin kuuluisaa neliapilan muotoista eritasoliittymää. Slussen on tällä hetkellä entistäkin sekaisempi monine rakennustöineen, sillä koko Slussen uudistetaan ja uusi Slussen on valmiina 2020.

Kun katuja ei enää jaksa kävellä ja maha ei vedä enempää kahvia ja pullaa, niin kannattaa astua laivaan ja tehdä noin tunnin pituinen kiertoajelu. Tukholma-kortilla pääsee ilmaiseksi ainakin "Kuninkaalliselle kanavakierrokselle". Kanavakierros kiertää Djurgårdenin saaren ja etenkin itse Djurgårdenin kanava on kaunis vehreine puistoineen laivan edetessä hiljaa ja rauhallisesti pitkin kanavaa. 
Tukholma-kortilla pääsee ilmaiseksi myös Slussenilta lähteviin Djurgårdenin lauttoihin. Lautat poikkeavat matkalla myös Skeppsholmenin saaren kautta.Kun kello tulee 18.00 Tukholmassa, niin kadut täyttyvät ihmisistä. Silloin alkaa elämä ja kuhina; baarit, kahvilat ja terassit täyttyvät, kun tukholmalaiset tulevat töitten jälkeen tapaamaan ystäviään, kavereitaan tai sukulaisiaan.

Syyskuun illat ovat jo pimeitä ja näkymät kaduilla olivat joko tunnelmalliset värivaloineen tai sitten salaperäisen hiljaiset ja ehkä liiankin hämärät. Vasen näkymä yhdestä Södermalmin puistoterasseista ja oikean puoleiset kuvat Vanhasta Kaupungista.


    Kävele silloilla ja siltojen alta.

Kävele kaduilla, lepää välillä huurteisella tai vinguta Tukholma-korttia vaikkapa paikassa Fotografiska. Museo sijaitsee melkeinpä Viking Linen terminaalin vieressä, samalla rantakadulla.
Jotain sentään jäi väliin Tukholmassa, nimittäin VAATESHOPPAILU. Yhdessä vaatekaupassa sentään kävin katsastamassa pellavavaatetarjonnan, pyörähdys Africa-kaupassa ja pari levyliikettä, siinä meidän putiikkikierros, toisesta levykaupasta matkakaveri sentään osti pari käytettyä vinyylilevyä. 

Tukholma-kortti innosti käymään nähtävyyksissä ja museoissa, ja niitä tuli hieman ahnehdittuakin, oikein reittisuunnitelman kanssa. Ilman korttia emme olisi tätä määrää kokeneet.

Hyvän kaupunkiloman onnistumiseen vaikuttaa samanhenkinen matkakaveri. Hyvä matkaseura innostuu, hämmästyy ja kiinnostuu samoista asioista kuin sinäkin. Hän kannustaa jaksamaan, kun jalkasi eivät halua enää nousta päivän kymmeniin portaisiin, hän tulee perässä outoihin ravintolavalintoihisi, hän ei hermostu vääristä reittiehdotuksista tai huonosta säästä ja ennen kaikkea, hän osaa kieliä paremmin kuin sinä itse : )

Ensi kesänä tai syksynä voimme ehkä kokeilla pidempää lomaa varaamalla asuntomajoituksen Södermalmista. Ehkäpä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti